niedziela, 1 marca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy

Dzisiaj otrzymaliśmy wyniki testów alergicznych naszego synka. Jak się okazało jest uczulony na kilka produktów,  na szczęście nie jest to gluten. Jednym z alergenów są pomidory. które akurat Artur bardzo lubi zjadać w zupie pomidorowej i w zupie  z czerwonej soczewicy na którą podam Wam dzisiaj przepis. Szkoda, że będziemy musieli mu ograniczyć spożywanie tego pysznego posiłku.
 Zupa zdrowa, szybka i bardzo sycąca.



Składniki (ok. 4 porcje)

  • 100 g  posiekanej cebuli 
  • 100 g marchewki startej na grubych oczkach
  • 50 g pietruszki i selera startych na grubych oczkach
  • 120 g soczewicy czerwonej
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 puszka pomidorów
  • chilli, sól,  pieprz, curry
  • 30 g oleju
Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy łyżkę curry i szczyptę chilli i dusimy 5-7 minut. Wrzucamy soczewicę, pogniecione widelcem pomidory razem z sokiem, wlewamy bulion i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.  Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz