Dzisiaj otrzymaliśmy wyniki testów alergicznych naszego synka. Jak się okazało jest uczulony na kilka produktów, na szczęście nie jest to gluten. Jednym z alergenów są pomidory. które akurat Artur bardzo lubi zjadać w zupie pomidorowej i w zupie z czerwonej soczewicy na którą podam Wam dzisiaj przepis. Szkoda, że będziemy musieli mu ograniczyć spożywanie tego pysznego posiłku.
Zupa zdrowa, szybka i bardzo sycąca.
Składniki (ok. 4 porcje)
- 100 g posiekanej cebuli
- 100 g marchewki startej na grubych oczkach
- 50 g pietruszki i selera startych na grubych oczkach
- 120 g soczewicy czerwonej
- 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 puszka pomidorów
- chilli, sól, pieprz, curry
- 30 g oleju
Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy łyżkę curry i szczyptę chilli i dusimy 5-7 minut. Wrzucamy soczewicę, pogniecione widelcem pomidory razem z sokiem, wlewamy bulion i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz