sobota, 19 kwietnia 2014

Babka kakaowo-pomarańczowa z lukrem pomarańczowym.

Ostatnie tygodnie były tak zabiegane, że kompletnie nie miałam czasu na zamieszczanie wpisów na blogu, dzisiaj jednak przy okazji Świąt Wielkanocnych postanowiłam zamieścić efekt mojej babkowej pracy:)

Inspirowałam się przepisem dostępnym tutaj, jednak jak to ja oczywiście trochę pozmieniałam:)

Poniżej przedstawiam efekty:

Składniki:
  • 4 jajka, świeże i ogrzane w temp. pokojowej (ja nie czekałam więc polałam chwilę ciepłą wodą z kranu)
  • 200 g masła (ja dałam 160 g bo tak to jest strasznie tłusta)
  • skórka z całej pomarańczy i sok z połówki + ewentualnie 2 krople aromatu pomarańczowego
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) (mąkę nie brałam na szklanki tylko ważyłam bo szklanka szklance nierówna)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek migdałów
Potrzebna też będzie formę na babkę z kominem pośrodku (o średnicy 22 cm), ale może być większa. (lepiej z kominem ponieważ bez komina może się nie dopiec)
Lukier pomarańczowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • odrobina barwnika pomarańczowego (opcjonalnie)
  • około 4 łyżek soku pomarańczy
Przygotowanie:
Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać mielonymi orzechami (lub migdałami lub bułką tartą). Piekarnik włączyć na 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopić, dodać sok i skórkę z pomarańczy i lekko wystudzić. Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać mikserem na jasną, gęstą i puszystą masę. (ja to robiłam 15 minut) Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników. Masę od razu wylać do przygotowanej formy - żeby masło się nie oddzieliło (ma wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 objętości) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i babka była gotowa:) Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z pomarańczy i wymieszać, lukier musi być gęsty, polać wystudzoną babkę:) SMACZNEGO!
No i oczywiście WESOŁYCH ŚWIĄT:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz