niedziela, 22 lutego 2015

Szybka "Szarlotka"

Każdy z Was, był z pewnością kiedyś w takiej sytuacji: goście zapowiadają się z godzinnym wyprzedzeniem... W domu nie ma nic, czym można by ich poczęstować. Mamy czas na szybkie zakupy i tu ja zawsze mam problem, nie chcę gościć znajomych jedynie kupnymi ciastkami, zawsze chciałabym mieć coś home made. Z pomocą przychodzą szybkie, proste przepisy, które zawsze się udają. Dzisiaj rozpocznę nowy cykl: Szybkie przekąski. Jako pierwszy pojawi się deser, który nazywany jest crumble, czyli owoce pod kruszonką. Jeśli użyjemy samych jabłek, będzie to smakowało całkiem jak szarlotka:) stąd tytuł posta.

Składniki dla 4 osób:
  • 5-6 jabłek (mogą być inne owoce np. mix owoców leśnych, mix owoców egzotycznych, albo po prostu to co macie w domu, ja w swoim przepisie użyłam 3 jabłka, banana i  połówki brzoskwiń z puszki)
  • troszkę cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego


Na kruszonkę:
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła


Owoce


obieramy, kroimy na kawałki, posypujemy cynamonem i cukrem. (Jeśli mamy same jabłka, to można wszystko pomieszać) Wykładamy całość do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką. (mąka, cukier, masło łączymy palcami do powstania grudek wielkości groszku cukrowego)

Zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut, do zarumienienia się. Podajemy ciepłe z lodami. 

Można również przygotować pojedyncze porcje dla każdego gościa w małych kokilkach.

Szybki, prosty i niedrogi deser, który znika w mgnieniu oka, polecam i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz