czwartek, 6 lutego 2014

Makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowo-warzywno-ziołowym

Dzisiaj inna wersja mięsa mielonego, którego u mnie w zamrażarce pod dostatkiem:)
Zawsze spaghetti przygotowywałam z mięsa mielonego z dodatkiem ziół i pomidorami z puszki, tym razem, za namową znajomego dodałam do całości sporo smażonej mieszanki warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora - gotowa mieszanka włoszczyzny w paskach dostępna w sieci Tesco) gdybym miała więcej czasu pewnie obrałabym i pokroiła świeże warzywa, jednak posiadając małe dziecko mrożonki są świetną alternatywą:)

Oto efekt:) w rzeczywistości kolor jest bardziej czerwony, na zdjęciu sos wyszedł trochę blady:)



Składniki (u mnie dla 3 osób na dwa dni):

ok 700 g mięsa mielonego (lepsze drobno zmielone)
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 garści mrożonych warzyw
1-2 puszki całych pomidorów z puszki (zblendowanych) zdecydowanie lepsze niż krojona ich wersja
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
dużo ziół (u mnie: oregano, tymianek, bazylia, plus mieszanka ziół prowansalskich)
sól, pieprz
makaron spaghetti (optymalna porcja dla jednej osoby to ok. 70 g suchego makaronu)
100 g sera żółtego (u mnie wędzony Radamer)


Wykonanie:
  1. Warzywa przesmażam na rozgrzanej oliwie do miękkości.
  2. Na drugiej patelni smażę do zeszklenia posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  3. Pod koniec smażenia cebuli dodaję posiekany/wyciśnięty przez praskę czosnek (jeśli ktoś chce by czosnek było bardziej czuć zamiast wrzucać go do cebuli lepiej zblendować go z pomidorami)
  4. Dodaję mięso mielone i od razu przyprawiam dużą ilością ziół.
  5. Do przesmażonego mięsa dodaję nasze warzywa.
  6. Po kilku minutach dodaję sos: zblendowane pomidory z koncentratem i połową szklanki wody (pomidory również przyprawiam ziołami, solą i pieprzem)
  7. Duszę razem tak długo jak tylko się da:) min 30 minut, by smaki się połączyły.
  8. Na talerz wykładam gorący makaron, gęsty sos i posypuję startym serem.
Ja uwielbiam kiedy sos jest bardzo gęsty, praktycznie mięso oblepione jest tylko sosem, jeśli ktoś chce mieć go większą ilość wystarczy dodać więcej pomidorów i wody:)






Polecam i życzę smacznego, pozdrawiam M.:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz