poniedziałek, 24 lutego 2014

Kopytka, czy leniwe?

Zawsze zastanawiało mnie, czym różnią się kopytka od pierogów leniwych - no i oczywiście, które są które :) W końcu usystematyzowałam swoją wiedzę na ten temat - kopytka- to mąka pszenna z ziemniakami i jajkiem (mogą być podawane na słodko i słono) a leniwe - nazwa chyba od tego, że jesteśmy leniwi i nie chce się nam robić pierogów z nadzieniem serowym - to te z mąki i sera białego:)

U mnie dzisiaj na obiad te drugie:) choć nie powiem też się troszkę trzeba pomęczyć - ot taka alternatywa mięsnego obiadu- danie może nie wygląda efektownie, ale smakuje pysznie, no i przede wszystkim jest bardzo syte:)


Składniki (dla 2-3 głodnych osób)

300 g sera białego tłustego
230 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
masło
cukier
dżem (opcjonalnie)

Ser (najlepiej jeśli jest zmielony, wtedy ciasto ma gładką, jednolitą konsystencję) łączymy z mąką i jajkiem - najpierw najlepiej w misce, a potem wykładamy na stolnicę i zagniatamy - jeśli jest taka potrzeba można dodać trochę mąki. Ciasto smakuje najlepiej, kiedy poleży pod miską ok 30 minut:)

Następnie dzielimy ciasto na kilka części i każdą rokujemy w wałek o średnicy ok 1 cm i kroimy po skocie na kawałki ok 2-3 cm. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody - gotujemy od wypłynięcia ok 7-8 minut.

Wybieramy łyżką cedzakową od razu na talerz, polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem. (Można je również zjeść z dodatkiem dżemu)

SMACZNEGO!
Pozdrawiam M.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz