Ostatnimi czasy lubię testować, czy klasyczne wersje ciasta nadają się do zrobienia w wersji babeczkowej, tak było i tym razem. Poniżej przedstawiam efekt:)
Składniki: (na 12 babeczek)
Ciasto:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Masa:
- 250 ml śmietany kremówki (u mnie 36% łowicka)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątku
- pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 banan, sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Masło, cukier, kakao, mleko rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie mieszamy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do czekoladowej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy na babeczki. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni.
Po upieczeniu czekamy aż lekko się przestudzą a następnie wydrążamy środki, tak aby na spodzie i po bokach zostało ok pół cm ciasta. Na dno wykładamy plaster banana i skrapiamy cytryną.
Masa: śmietanę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku. Jeszcze ciepły płyn wlewamy ostrożnie do ubitej śmietanki, miksujemy na niskich obrotach, wrzucamy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy do naszych babeczek z bananami (wychodzi po ok. 2,5 łyżeczki na babeczkę) a następnie wydrążone, pokruszone ciasto przyklejamy do masy, tworząc małe kopce:)
Ja dodatkowo jedną babeczkę udekorowałam własnoręcznie ulepioną z masy cukrowej figurką Krecika:)
Fajny pomysł na urodzinową niespodziankę dla małych dzieci i nie tylko:)
Zakochałam się ^_^
OdpowiedzUsuń