Wyciągnęłam z zamrażarki mielone mięso wieprzowe - zrobię spaghetti - pomyślałam. Jednak w czasie powolnego rozmrażania mięsa zmieniały się również pomysły na jego wykorzystanie:) Ostatecznie padło na pulpeciki w sosie koperkowym. Wzięłam się do roboty, by w trakcie kolejny raz zmienić koncepcję, na pulpety w sosie pomidorowym. W rezultacie na obiad podałam: pulpety w dwóch różnych sosach. Postaram się poniżej odwzorować przepis, jednak wszystko robione standardowo "na oko".
nie mogłam się zdecydować które dodać:)
Pulpeciki (na 16 szt)
ok 400 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
średnia cebula (starta, tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane)
2-3 łyżki bułki tartej
3 łyżki bulionu
1 jajko
koperek (może być suszony)
pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego
mąka do obtoczenia
bulion
Sos koperkowy
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany 12 %
2-3 łyżki mąki
pół szklanki wody
szczypta soli
Sos pomidorowy
puszka pomidorów całych bez skórki
2 łyżki suszonej pietruszki
pieprz, sól, ząbek czosnku (ewentualnie odrobina czosnku granulowanego)
Wykonanie:
Składniki na pulpety mieszamy dokładnie w misce. Formujemy pulpeciki, mnie wyszło 16 sztuk z 400 g mięsa. Pulpeciki łatwiej się formuje, kiedy zimną wodą polejemy dłonie. Uformowane mięsko obtaczamy w mące i lekko przesmażamy na patelni. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem tak aby pulpety były tylko przykryte. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut.
Sos pomidorowy
Pomidory z przyprawami blenduję, wlewam do garnka zagotowuję i wrzucam do nich połowę pulpetów i wlewam ok 2 chochelki bulionu. Na wolnym ogniu gotuję jeszcze ok 10 minut. Jeśli ktoś lubi gęsty sos, można sos zagęścić odrobiną śmietany rozrobionej z mąką.
Sos koperkowy
Do pozostałych pulpetów dodaję 3 łyżki świeżego koperku (ja miałam zamrożony), dodałam również łyżkę suszonego - daje fajny aromat. Gotuję 5 minut i zaprawiam śmietaną, połączoną z mąką, wodą i szczyptą soli. Gotuję jeszcze 5 minut. Żeby nie powstały nam grudki przelewamy zaprawę przez sitko i dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest za rzadki redukujemy go (gotując na wolnym ogniu) do uzyskania pożądanej gęstości.
Wskazówka:
Sos wraz z pulpetami lepiej robić w wąskich garnkach wtedy nie mamy problemu ze zbyt dużą ilością sosu do zredukowania.
Pulpeciki można podawać z ziemniakami lub ryżem. Ja dziś postawiłam na ten drugi dodatek:)
Smacznego!
Pozdrawiam M:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz