poniedziałek, 27 stycznia 2014

Pulpeciki w dwóch odsłonach.

Dzień, jak co dzień, otwieram lodówkę, sprawdzam zasoby i staje przed odwiecznym dylematem: co na obiad? Męża nie ma co pytać, jego odpowiedź brzmi zawsze tak samo: zrób co chcesz, ja wszystko zjem:) No i bądź tu człowieku mądry!

Wyciągnęłam z zamrażarki mielone mięso wieprzowe - zrobię spaghetti - pomyślałam. Jednak w czasie powolnego rozmrażania mięsa zmieniały się również pomysły na jego wykorzystanie:) Ostatecznie padło na pulpeciki w sosie koperkowym. Wzięłam się do roboty, by w trakcie kolejny raz zmienić koncepcję, na pulpety w sosie pomidorowym. W rezultacie na obiad podałam: pulpety w dwóch różnych sosach. Postaram się poniżej odwzorować przepis, jednak wszystko robione standardowo "na oko".


nie mogłam się zdecydować które dodać:)
 Składniki:

Pulpeciki (na 16 szt)

ok 400 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
średnia cebula (starta, tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane)
2-3 łyżki bułki tartej
3 łyżki bulionu
1 jajko
koperek (może być suszony)
pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego
mąka do obtoczenia
bulion

Sos koperkowy

3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany 12 %
2-3 łyżki mąki
pół szklanki wody
szczypta soli

Sos pomidorowy

puszka pomidorów całych bez skórki
2 łyżki suszonej pietruszki
pieprz, sól, ząbek czosnku (ewentualnie odrobina czosnku granulowanego)

Wykonanie:

Składniki na pulpety mieszamy dokładnie w misce. Formujemy pulpeciki, mnie wyszło 16 sztuk z 400 g mięsa. Pulpeciki łatwiej się formuje, kiedy zimną wodą polejemy dłonie. Uformowane mięsko obtaczamy w mące i lekko przesmażamy na patelni. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem tak aby pulpety były tylko przykryte. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut.



Sos pomidorowy

Pomidory z przyprawami blenduję, wlewam do garnka zagotowuję i wrzucam do nich połowę pulpetów i wlewam ok 2 chochelki bulionu. Na wolnym ogniu gotuję jeszcze ok 10 minut. Jeśli ktoś lubi gęsty sos, można sos zagęścić odrobiną śmietany rozrobionej z mąką.



Sos koperkowy

Do pozostałych pulpetów dodaję 3 łyżki świeżego koperku (ja miałam zamrożony), dodałam również łyżkę suszonego - daje fajny aromat. Gotuję 5 minut i zaprawiam śmietaną, połączoną z mąką, wodą i szczyptą soli. Gotuję jeszcze 5 minut. Żeby nie powstały nam grudki przelewamy zaprawę przez sitko i dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest za rzadki redukujemy go (gotując na wolnym ogniu) do uzyskania pożądanej gęstości.

Wskazówka: 
Sos wraz z pulpetami lepiej robić w wąskich garnkach wtedy nie mamy problemu ze zbyt dużą ilością sosu do zredukowania.

Pulpeciki można podawać z ziemniakami lub ryżem. Ja dziś postawiłam na ten drugi dodatek:)

Smacznego! 
Pozdrawiam M:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz