Składniki:(na blachę ok 30 cm)
400 g mąki
200 g masła (zimnego!)
100 g cukru pudru
500 ml śmietanki 30/36 % (odradzam śmietankę z Biedronki i Łaciatą - kiepsko się ubijają)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
250 g ładnych malin
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier przesiewamy na stolnicę i wkrawamy dużym nożem masło.
~W sieci można znaleźć wiele przepisów na kruche ciasto, jednak prawdziwe kruche ciasto (słodkie) składa się z 3 składników w proporcjach 3:2:1 - 3 części mąki, 2 części masła (NIE margaryny), 1 część cukru pudru. Masło musi być zimne i bardzo ważne żeby nie rozpuścić go ciepłymi rękami, dlatego najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy.~
Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki, po czym wyciągamy i wałkujemy na ok. pół centymetra, (najłatwiej przez papier do pieczenia, wtedy się nie przykleja do wałka) ciastem wylepiamy formę posypaną mąką. Boki formy też muszą być wyłożone ciastem. Nadmiar ciasta można zamrozić i z powodzeniem wykorzystać innym razem:)
Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy grochem (żeby ciasto się nam równomiernie upiekło)
Pieczemy w 180 stopniach ok. 15-20 minut (ciasto ma być mocno zrumienione)
Masa:
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru na sztywno - na najwyższych obrotach, dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko na najniższych obrotach.
Masę wykładamy na wystudzone ciasto, dekorujemy dowolnymi owocami w moim przypadku są to maliny:)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz