środa, 22 stycznia 2014

Nie tylko na słodko...

Kto powiedział, że na obiad koniecznie musi być mięso? Na moim profilu facebook`owym odkopałam zdjęcia eksperymentu z cukinią. Poniżej zamieszczam przepis.

Składniki (dla dwóch osób):

  • dwie małe cukinie 
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • dużo natki pietruszki
  • ser żółty wędzony do posypania
  • łyżka oleju
  • pieprz, sól, imbir, papryka, vegeta (opcjonalnie)
Wykonanie:

Cukinię wydrążamy, środek kroimy w małą kostkę, tak samo czynimy z papryką. 
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki doprawiamy do smaku, smażymy całość aż wyparuje woda, którą puściły pieczarki. Następnie wrzucamy paprykę i cukinię krótko trzymamy na ogniu. Pod sam koniec smażenia dodajemy dużą ilość grubo skrojonej natki pietruszki. Farszem  napełniamy naszą wydrążoną cukinię, posypujemy startym serem, wykładamy na kratkę do grillowania i zapiekamy ok 10-15 minut. (temp. ok. 160 stopni)

Można wykorzystać ten przepis jako danie z grilla w sezonie letnim. 
Świetny pomysł na lekkie, a zarazem sycące danie zamiast kiełbasy, czy karkówki:)

A! Nie muszę chyba pisać, że wszystkie warzywka przed obróbką dokładnie myjemy :)
Higiena przede wszystkim.

Pozdrawiam M.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz