Składniki (dla dwóch osób):
- dwie małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 15 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- dużo natki pietruszki
- ser żółty wędzony do posypania
- łyżka oleju
- pieprz, sól, imbir, papryka, vegeta (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię wydrążamy, środek kroimy w małą kostkę, tak samo czynimy z papryką.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki doprawiamy do smaku, smażymy całość aż wyparuje woda, którą puściły pieczarki. Następnie wrzucamy paprykę i cukinię krótko trzymamy na ogniu. Pod sam koniec smażenia dodajemy dużą ilość grubo skrojonej natki pietruszki. Farszem napełniamy naszą wydrążoną cukinię, posypujemy startym serem, wykładamy na kratkę do grillowania i zapiekamy ok 10-15 minut. (temp. ok. 160 stopni)
Można wykorzystać ten przepis jako danie z grilla w sezonie letnim.
Świetny pomysł na lekkie, a zarazem sycące danie zamiast kiełbasy, czy karkówki:)
A! Nie muszę chyba pisać, że wszystkie warzywka przed obróbką dokładnie myjemy :)
Higiena przede wszystkim.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz