czwartek, 30 stycznia 2014

Urodzinowo :) muffinki tiramisu

Dzisiaj urodziny Przemka - mojego męża, uwielbiam mu sprawiać niespodzianki, choć on niekoniecznie lubi być zaskakiwany :) Już kilka dni temu ostrzegł mnie, że nie chce żadnego prezentu, ani tortu, ani nic cokolwiek wpadnie mi do głowy. Nie chciał tortu OK! Ale o babeczkach nie było mowy! ;) Jako, że jest 'kawopijcą' postanowiłam zrobić Mu babeczki tiramisu. Długo zagryzałam temat. Wiedziałam, że mój muffinkowy przepis się do tego nie nada, bo tiramisu najlepiej wychodzi z biszkoptów, dlatego pogrzebałam w sieci i znalazłam taki oto przepis na babeczki biszkoptowe. 
Zdziwiło mnie, że w recepturze nie ma proszku do pieczenia, ale jako, że był to mój pierwszy raz z takimi muffinkami, postanowiłam trzymać się przepisu. Oczywiście pominęłam aromat rumowy i barwnik, ale za to do mąk dodałam łyżkę mielonej kawy. Całą resztę wykonałam wg wskazówek. (Tylko do formy włożyłam nie papierowe papilotki, a silikonowe foremki - po to, by po upieczeniu móc bez problemu wyciągnąć muffinki z foremek i poddać dalszej obróbce).

Po upieczeniu, pozostawiłam babeczki do wystygnięcia, a dalej już puściłam wodze fantazji oto efekt. Mina Przemka bezcenna:) 

Jeśli te z likierem są tak pyszne, jak ta jedna zrobiona dla mnie bez alkoholu to naprawdę warto poświęcić trochę czasu i je zrobić:)



Składniki:

Muffinki 

  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy mielonej



Masa
  • 150 g śmietany kremówki (30-36 %) u mnie Zott
  • 250 g serka mascarpone (nie polecam serka firmy Piątnica)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Ponadto

  • likier kawowy (zrobiłam SAMA:D  z przepisu dostępnego tutaj)
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:

  1. Babeczki przecinam w poprzek mniej więcej na 2/3 wysokości. 

  2. Kawę mieszam z 4-5 łyżkami likieru - nasączam nimi spód i wierzch babeczek.
  3. Robię masę: mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, dodaję serek mascarpone i miksuję chwileczkę na najniższych obrotach do powstania jednolitej, gładkiej, gęstej masy
  4. Na spód babeczki wykładam po ok 2,5 łyżeczki masy
  5. Posypuję startą czekoladą (ok 1/4 tabliczki)
  6. Wierzchnią część babeczki smaruję od spodu łyżeczką likieru (samego) po to by ciasto przykleiło się do masy i nakładam na masę.
  7. Na wierzch szprycą dekoruję babeczki pozostałą masą.
  8. Posypuję odrobiną startej czekolady.
  9. Dekoruję serduszkami z czekolady, które wykonuję w następujący sposób:
  • pół tabliczki czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej
  • plastikową deskę wykładam folią aluminiową
  • roztopioną czekoladę rozprowadzam równomiernie na folii (cienko)
  • wkładam do zamrażarki
  • kiedy czekolada się zmrozi, nożem oddzielam ją od folii
  • serca wycinam metalową foremką do ciastek maczaną za każdym razem we wrzącej wodzie
  • po wycięciu jeszcze na parę minut wkładam do zamrażarki
Na sam koniec wkładam gotowe muffinki do papilotek, żeby wszystko było estetyczne:)

Jeśli ktoś ma trochę czasu i cierpliwości to polecam do zrobienia bo efekt jest świetny! 



Mascarpone Karnawał 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz