Jeśli komuś mrozy niestraszne serdecznie zapraszamy!
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (u mnie ok 400 g)
długi zielony ogórek
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie (250 g) makaronu - ryż
3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego
2,5 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
2,5 łyżeczki musztardy (Sarepska)
przyprawa do gyrosa - Kamis
sól, pieprz do smaku
olej
Wykonanie:
W wielu przepisach tego typu kurczaka każą kroić w kostkę i smażyć, ja jednak kroje filety na płaty grubości ok 1 cm, posypuję przyprawą i wstawiam do lodówki na noc. Następnie smażę na naprawdę niewielkiej ilości oleju, a dopiero potem kroję w drobną kostkę. Dzięki temu mamy po 1. równe małe kawałki, a po 2. soczyste mięsko:) Dlatego sugeruję aby tak właśnie poczynić.
Paprykę i ogórka kroimy w kostkę ok pół cm, (kurczaka po wystygnięciu również), kukurydzę odcedzamy na sitku, makaron gotujemy al`dente i obficie płuczemy zimną wodą. Po odcieknięciu wody z makaronu wkładamy wszystkie składniki do miski i mieszamy.
Sos:
Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą (jeśli ktoś lubi do sosu można wcisnąć ząbek czosnku) i wlewamy do pomieszanych składników, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (dla mnie kurczak daje wystarczająco dużo pikantności) i dokładnie ze sobą łączymy.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki dokładnie się połączą, jednak my nigdy tyle nie czekamy:)
Jest pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz